tiistai 16. joulukuuta 2014

H14 - Savanna Dry


Tilavuus330 ml
Alkoholi5,0% vol.
AlkuperämaaEtelä-afrikka
ValmistusmaaBelgia
Taustat / historiaKovasti mainostavat, että olivat etelä-afrikan ensimmäinen lasipullossa myyty siideri (est 1996) ja että omput tulee suoraan Elginin pelloilta. Wiki vaikuttaa samaan tapaan heidän omin likaisin (ei todellakaan rehellisessä peltotyössä likaantuneet) pikkukätösin tehtailemalta kuin Happy Joe siiderin kanssa saatiin todeta.

Kun visitoin valmistajan sivuilla purskahdin nauruun keksitystä sloganista joka löi silmille jo googlessa: "it´s dry, but you can drink it" :D

Ja mikä parasta, siideri ei sisällä: gluteenia, äyriäisiä, pähkinöitä, selleriä, sinappia, seesaminsiemeniä, lesitiiniä, munaa, kalaa tai kaseiinia. Minulla onkin aina ollut suuria vaikeuksia löytää siideriä missä ei ole jotain näistä tyypillisistä siiderin valmistusaineista.

Alkon sivuilta ei usein mitään merkittävää tai mielenkiintoista selviä, mutta raaka-ainelista on hyvin paljastava: Omenasiideri, glukoosisiirappi, omenamehutiiviste, luontainen omena-aromi, hiilihappo, sitruunahappo, vesi. Ensimmäinen ainesosa lienee pohjois-amerikassa käytetty termi "apple cider", jolla viitataan enemmänkin jonkin sortin tuorepuristettuun omenamehuun kuin siideriin.
Vapaa kuvausAuksi silmäilin pulloa optimistisena. Etelä-afrikkalainen siideri olikin jo tuttu asia ja siitä oli varsin hyviä, mutta samaan aikaan hataria muistikuvia. Vuosituhannen alussa ainakin ruotsinlaivoilla myytiin Hardy´s nimistä tuotetta.

Tutustumista etelä-afrikkalalaiseen siiderikulttuuriin vuonna 2004


Täältäkö löytyy se viidakon tuoksu, mietin ennen korkkaamista. Kun Savannan vääntää auki ja nuuhkaisee, selviää hyvin selvästi valmistusaineissa mainittu omenamehutiiviste. Tuoksu on pahaenteisen golden capmäinen eikä makukaan ole mitenkään ihmeellinen. Omenainen kyllä, mutta konsentraatin tuoma pahuus puskee esiin. Vahvat viitteet itäblokin saastaisesta tehtaan piipusta. Hiilihapot ovat varsin hillityt ja niiden puute tukee mehukattimaista olemusta. Pullon loppupuolella maussa oli havaittavissa yllättäen jopa tiettyä vetisyyttä. Jos jotain hyvää pitää keksiä niin tämän makuinen mehusiideri voisi helposti olla paljon makeampikin, mutta silloin juominen olisi mahdotonta. Nytkin ollaan rajoilla.

Omenamehun tekeminen tiivisteeksi tai omenaviiniksi (sekin varmaan tiivisteestä) täytyy olla huomattavan kustannustehokas tapa tehdä siiderijuomia koska kaikki halvimmat ja huonoimmat tehdään juurikin niin. Savannaankaan ei ole käsittääkseni käytetty muuta kuin oikeita omenoita, mutta tuotantoinsinöörien juonet, monimutkaiset tehdasprosessit ja pääomasijoittajat onnistuvat pilaamaan tämänkin tuotteen.
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet:**


Toisaalla Savannan pr-jengi mainostaa rinta rottingilla, että he olivat ensimmäinen firma, joka myi tuotteitaan pulloissa niin kuin pitääkin. Mutta ainahan oikea käsi ei tiedä missä vasen huitelee:

2 kommenttia:

  1. Mamma mia! En tiedä miksi, mutta ensimmäinen asia jonka huomaan alla olevassa kuvassa on Nokian puhelin :-) Premium sana on kyllä viimeaikoina kokenut inflaation. Se ei tarkoita enää mitään,

    VastaaPoista
  2. Se osu mullakin silmään kun noita kuvia kaivelin. 3210:tä ei koskaan yritettykään myydä premium-tuotteena. Toisin olisi nyt. Stindehän on yrittänyt tehdä Koffista premium-tuotetta omassa kastissaan :)

    VastaaPoista