torstai 17. joulukuuta 2015

H15 - Chimay Blue


Chimay vaahtoaa kuin päivävuorolainen


Tilavuus: 0,33 l
Alkoholi: 9%
Valmistusmaa: Belgia
Taustat / historia: Strappistithan ovat siitä jänniä oluita, että syvällä Belgialaisten luostareiden synkissä tyrmissä pannaan kaiken muun ohella näitä maukkaita juomia. Nimi on suojattu Shamppanjan ja Konjakin tapaan, joka varmaankin alkoholiveron ohella osaltaa selittää hintaa. Myynnistä saadut varat luostari käyttääkin surutta instituutionsa pönkittämiseen sekä "sosiaalityöhön"...

Netistä löytyneiden detaljien valossa on vaikea kuvitella munkkien tekemien lupauksien pitävän suljettujen ovien takana: "osa luostareista valmistaa munkeille päiväkäyttöön tarkoitettua miedompaa (4–5 %) olutta". Päiväkäyttöön??? En olisi uskonut munkkien harrastavan "päivävuoroja". Ja tarina jatkuu entistä levottomamapana: "Kirkollisiin juhlapyhiin valmistetaan vahvempaa olutta, jota ulkopuoliset eivät tavallisesti pääse nauttimaan." Luulen, että heti kalenterin jälkeen otan lennon Belgiaan ja marssin lähimpään munkkien värväystoimistoon vaatimaan kaapua...

Kellareiden pimeydestä Alko on saanut tiedusteltua seuraavaa: "Pullotusvaiheessa olueen lisätään tuoretta hiivaa, joka saa oluen käymään toiseen kertaan pullossaan ja samalla hiilihapottaa sen. Oluita ei suodateta eikä pastöroida."

Vapaa kuvaus: Kun revin kääreet pois ja silmieni eteen ilmestyi Chimay en voinut todeta kuin ai ai ai. Kauaa ei mennyt kun juoma jo virtasi syvällä kurkussa, ja taas oli pakko todeta ai ai ai. Chimay on jumalten juomaa, ale-sellaista, ja varustettu kunnioitusta herättävällä teholla. Tässä kohtaa on hyvä lainata Pavea: "Sä mut notkumaan saat". Maku on paahteisen makea ja kun antautuu agitaation ja itsesuggestion vietäväksi voi maistaa suklaata ja kahviakin. Näitä pehmeitä elementtejä leikkaa alen tuoma happamuus. Tästä minä pidän ja jokainen uskovakin pitää! Lopuun vielä toinen lainaus Pavelta: "en tästä itseäni millään irti saa".
Ostaisin itse:KYLLÄ [X] EI [ ] 
Tähdet:*****



Pavekin sanoo ai ai ai
 
 

2 kommenttia: