lauantai 27. joulukuuta 2014

H24 - Founders All Day IPA Session Ale

Singaporen pikkuintiassa IPA on kuin kotonaan

Tilavuus33 cl
Alkoholi4,7%
ValmistusmaaMichigan, USA
Taustat / historia
The beer you’ve been waiting for. Keeps your taste satisfied while keeping your senses sharp. An all-day IPA naturally brewed with a complex array of malts, grains and hops. Balanced for optimal aromatics and a clean finish. The perfect reward for an honest day’s work and the ultimate companion to celebrate life’s simple pleasures.
Vapaa kuvaus
Tättäräääääääää! Minulla on ilo ja kunnia päättää vuoden 2014 kalenteri. Ilman ennakkoon ennakoimista 24. päivän luukun avasin 24.12. ja lähellä kello 24:ää. Sattumien summa ei lopu tähän vaan ennen oluen imailua olimme käyneet nauttimassa Intialaista kasvisruokaa Singaporessa. Harmi vain, että juhlallisten puitteiden jatkoksi itse juoma ei yllä samalle tasolle. Muuten tämä voisi olla ihan kelpo IPA, mutta kun otetaan IPA:n happamuus ja siihen vielä päälle jenkkiläisten pienpanimojen himokkuus reiluun humalointiin on lopputulos aavistuksen liian hapan. Ei varsinaisesti huono, mutta varsinkin nautiskelun loppupuolella happamuus rupeaa puskemaan läpi ja kyllästyttämään. Harmi.

P.S.
Olin valikoinut ns. peruskeppanapullon muodon viimeiseksi luukuksi, jotta mahkut siihen että saisin juoda Olvia tai muuta härmäläistä tropiikissa olisivat huipussaan, mutta aina ei vaan osu kohdilleen.

Vuosi 2014 saatiin pakettiin suht´koht ajallaan, joten ennustan vuoden 2015 kymmenvuotisvedokselle valoisaa tulevaisuutta. PAM! Niin kuin aiemminkin, on kalenteri mennyt välillä taulusta ohi, mutta tarjonnut myös napakymppejäkin sekä jännittäviä ja myös sormia syyhyttäviä sekämyös aivosoluja liuottavia hetkiä.

Hyvää joulua, god jul from Langkawi, Malesia!
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [X] 
Tähdet:**

torstai 25. joulukuuta 2014

T23 - Farmhouse Cloudy Scrumpy




Tilavuus: 0,5 l
Alkoholi: 5,3 %
Maa:Wales eli Cymru
Taustat / historia:Gwynt y Ddraig is an award-winning producer of Cider & Perry based in Llantwit Fardre, Pontypridd, Wales. Gwynt Y Ddraig Cider started production in the late autumn of 2001 and is run by Bill George and Andrew 'Drew' Gronow. 
Vapaa kuvaus:Jouluaaton kruunasi utuinen ja aito omppusiideri. Pohjalla lillui vieläpä ilmeisesti jotain siemeniä. Tuoksu ei ollut odotuksien mukaisesti "mädän" omenan tuoksu, vaan enemmänkin ylikypsä. Maku oli yllättävän mieto ja yllätyksetön, mieleen tulee vahvasti  jokin laadukas omenamehu. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, mikäli aidot omenasiiderit ovat sydäntä lähellä. 
Ostaisin itse:KYLLÄ [X] EI [ ]
Tähdet:****

T22 - Red Stripe

Tilavuus: 0,33 l
Alkoholi: 4,7 %
Maa: Jamaika
Taustat / historia: Vuodesta 1938?
Vapaa kuvaus: Tämä tuli aikoinaan tutuksi villeinä nuoruusvuosinani, kun ryöväsin risteilyalusten buffet-pöytiä mm. Karibialla ja Meksikonlahdella. Meni ns. paremman puutteessa. Tuoksu on yllätyksekseni lähes olematon ja vaahto on yhtä niukka kuin Stubbin hallituksen luottamus. Maku on oikeastaan hyvinkin vetinen ja jälkipuraisu vittumaisen kitkerä. Olen varmasti ollut järjiltäni, kun olen joskus suostunut maksamaan tästä jotain. Ei kannata, ei edes Jamaikalla. No, ehkä helvetin kylmänä jossain helvetin kuumassa. Kiva pullo ja etiketti.
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet:**

tiistai 23. joulukuuta 2014

T21 - Weihenstephaner Kristall Weissbier


Huom. janoinen katse taustalla. 



















Tilavuus: 0,5 l
Alkoholi: 5,4 %
Maa: Baijerin vapaavaltio (osa Saksaa)
Taustat / historia: Weihenstephanin panimo sijaitsee Weihenstephanin vuorella Freisingissa, Baijerissa ja on Baijerin aluehallinnon omistuksessa. Varsinaisena perustamisvuotena tälle maailman vanhimmalle panimolle pidetään vuotta 1040, jolloin perustettiin Weihenstephanin luostaripanimo. Nykyään panimo ei enää ole luostareihin millään tavoin liitoksissa, sillä Weihenstephanin luostari lakkautettiin 1800-luvun alussa. 
The Weihenstephan Brewery can trace its roots at the abbey to 768, as a document from that year refers to a hop garden in the area paying a tithe to the monastery. A brewery was licensed by the City of Freising in 1040, and that is the founding date claimed by the modern brewery. The brewery thus has a credible claim to being the oldest working brewery in the world.

Vapaa kuvaus: Vuoden 2009 kalenterissa tämän jumalten juoman veli/sisko/serkku eli hefe-versio (hiivat messissä, ei suodatettu) osui Jampalle sekä Hegelle. Sai hyvät arvostelut. Oli kyllä ilo ja kunnia kantaa tämä Ison-Britannian Englantiin. Olisi ollut harmi tonkia repusta esiin vaikkapa jokin.. Noh sanotaan nyt vain, että jokin ei-niin-kiva-kun-kannoin-tätä-mukana-pitkään-ja-pitkän-matkaa -tyyppinen juoma. Itse nautintoon: vaaleaa vaahtoa tuli runsaasti, itse juoma laskeutui lasiin kirkkaankeltaisena (huom. kyseessä siis suodatettu kirkas vehnäolut), tuoksussa on ehkä mieto vivahde bananan suuntaan. Maku on pehmeästi simaan päin, mutta perustuntuma on kuitenkin miedosti maltainen ja raikas. Selkeä kesähitti 2015! Harmi, että kenttäolosuhteista johtuen en saanut viilennettyä tätä riittävän kylmäksi. Aivan mahtavaa kamaa, mutta valitettavasti häviää maussa hefe-versiolle. Vai olisiko nyt Weihenstephaner-sokkotestin aika! P.S. pullo jäi muuten Englantiin kierrätettäväksi.
Ostaisin itse:KYLLÄ [x] EI [ ]
Tähdet:****½

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

J20 - Stallhagen Honungsöl

Tilavuus330 ml
Alkoholi4,7 %
MaaSuomi
Taustat / historiaVaale lager olut, jonka maussa hedelmäisiä ja sitruksisia sävyjä. Hienostunut aidon ahvenanmaalaisen hunajan aromi ja kruununa helmiäisen värinen vaahto. Hunajaolut vie ajatukset kesäiltaan Ahvenanmaan saaristossa…

Miinusta tulee suomenkielisten nettisivujen vajaavaisuudesta. Englanninkielisiltä sivuilta selvisi, että panimo on perustettu vuonna 2004 ja se on Ahvenanmaan ainoa. Tekevät käsin, koska se maistuu paremmalta.
Vapaa kuvausKun avasin pullon odotin etiketin lupailemaa hunajaista tuoksua. Valitettavasti nenilleni pomppasi keskikastinvoittajan tuoksu. Plääh. Uudestaan haistettuani olin haistavinani kuitenkin pienen häivähdyksen. Lasiin kaadettuna haju kuitenkin hieman parani. Maku – ei niinkään hyvä. I’ve had better. Silti jotenkin mielenkiintoinen ote sai minut juomaan lisää. Ihan mielennkiintoista, mutta en ehkä omia pennosiani.. tai no.. Juodessani enemmän tuo mystinen sitrus ja hunaja alkoivat maistua. Lopputulemana vahvat kolme ja puoli tähteä.

--
Tämän vuoden kalenteri oli osaltani tässä. Pakko kyllä sanoa, että Hege oli ostanut hyvät juomat! Joukossa oli yksi (ehkä tarkoituksenmukainen) ohiveto (Amigos), mutta muuten minimissään kolme tähteä. Wau!
Ostaisin itse:KYLLÄ [x] EI []
Tähdet:***½

J19 - Tanqueray No. TEN

TilavuusNoin 4 cl
Alkoholi47,3%
MaaAlkujaan Englanti, nykyään Skotlanti
Taustat / historiaCharles Tanqueray tislasi ensimmäiset gininsä jo vuonna 1830. Perinteitä siis löytyy! Tanqueray numero kymppi esiteltiin vuonna 2000 ja se on suunnattu Martinien tekoon. Se tislataan neljä kertaa.

We proudly introduce you to Tanqueray No. TEN®, the finest-tasting spirit. Crafted in the small No. 10 still, Tanqueray No. TEN is distilled with fresh citrus for a brighter taste. A gin like no other, Tanqueray No. TEN elevates every cocktail.
Vapaa kuvausTämän luukun muoto oli herättänyt huomioni jo hyvyissä ajoin, mutta säästelin sitä vähän kalenterin loppuosiin. Kuvittelin tosin, että luukun sisällä olisi joku pikkupullo ja jatkojuoma. Epäilin Gin Tonicia ja sehän sieltä tulikin. Taskumattiversio tosin vähän yllätti.

Maistoin siamauksen giniä aluksi paljaaltaan. Uuh. Väkevää kamaa. Googlailin vähän. Ilmeisesti ihan premium giniä. Myös tonic-vesi vaikutti premiumilta vaikka en sitä erikseen googlaillutkaan. Ei kun juomat sekaisin.. Nyt on kaikki valmiina täydelliseen makunautintoon. Ja täydellinenhän siitä tulikin. Juoma on kaikkien arvosteluasteikkojen yläpuolella.

Näin pehmeää GT:tä en ole koskaan juonut. Silti suutuntuma, hapokkuus ja aromit ovat juuri kohdillaan. Mutta mitä sitä turhia enää jauhamaan. Täydellistä jumalten juomaa.

Jälkikäteen huomasin, että tämäkin herkku sisältää ”sitrusta”.
Ostaisin itse:KYLLÄ [x] EI []
Tähdet:******

perjantai 19. joulukuuta 2014

H18 - Chivas Regal 12y


Viskiä ei sovi nautiskella jääkaappikylmänä

Tilavuus5 cl
Alkoholi40% vol.
ValmistusmaaScotland
Taustat / historiaChivasin suku pyöritteli 1800-luvun jonkin sortin luksusruokakauppaa ja toimittivat eineitä jopa kuningatar Victorialle. Pulossa seisova luku 1801 viittaa tähän kauppaan eikä todellakaan viskiin, mutta se on ennenkin nähty, että markkinointinaiset ja -miehet eivät keinoja kaihda kun jalojuomiin keksitään vuosilukuja.

Jossain matkan varrella brenkku rupesi kiinnostamaan ja viskituotanto potkaistiin käyntiin. Kotikemistihenkisinä tyyppeinä tislettä ei voinut jättää rauhaan vaan läträämään oli päästävä vielä panemisen jälkeenkin. He tulivat tunnetuksi nimenomaan premium-tasoisista sekaviskeitä (googlen mukaan olen kolmas, joka käyttää tätä termiä).

Chivas Regal syntyi kun Chivasin veljekset haistoivat rahan jenkkilän suunnalla. Siellä oli homma todella kovassa nousussa ja sen ajan jupit vaativat kaikkea törkeän kallista. Niinpä Chivasit launchasivat Chivas Regalin ja se porskutti nousukiidossa kunnes uudenlaiset ajatussuuntaukset hallinnossa 1920 luvulla muuttivat amerikkalaisten kulutustottumuksia. Loppu onkin historiaa...

Äkkiarvaamatta voisi luulla, että 12 vuotias on tislaamon premium-sarjan tuotteita. Mutta ei, perusjuomat ovat 12 18 ja 25 vuotiaat ja lisäksi on muutama spessumalli.
Vapaa kuvaus

SEIS!
VAARANTAVA VIRHE!

Olin ihan helvetin nollilla seuratessani SOP:ia orjallisesti ja kaikki luukut olivat jääkaapissa niin kuin kuuluikin. Olihan se aivan selvä, että noin pienissä kääreissä ei voi olla mitään jääkaappikylmänä nautittavaa.

Kun korkki paljastui ja rupesin tihrustamaan tekstejä näytti se jostain kumman syystä aivan kyrilliseltä. Itse pullon paljastuessa ei tarvinnut itseään piiskata hymyyn nk. "Zadarin metodin" avulla. Mutta juoma oli epämiellyttävän kylmää. Halusin pelata varman päälle ja "BDSM Starter Kit"-hengessä kidutin itseäni odottelemalla piinallisen kauan ennen korkkaamista.

Tuoksu on pehmeän turpeinen ja jopa toffeearominen. Juoman miellyttävä väri tukee tuoksua väkevällä tavalla. Kun himokkaana lipova kieli kohtaa 12 vuotiaan ei vastassa ole samettinen pehmeys niin kuin voisi olettaa ja odottaa, ehkä jopa fantasioida. Kielen päätä kirvelee sukupuolitautimisen ikävällä tavalla (isoilta pojilta olen kuullut juttuja...) eikä muutamien vesitippojen lisääminen häivytä oiretta. Vähän sama fiilis kun voi kiwien syömisestä tulla. Jonkin verran kirvelee myös kurkussa. Sama juttu on satunnaisesti joidenkin muidenkin elämän vesien kanssa. No mutta jos unohdetaan nuo kiusalliset oireet niin kyseessä on muuten mitä mainoin sekaviski, pehmeä ja tasapainoinen, ei varsinaisesti mikään talousviski vaikka sekoite onkin. Tämähän ei kai ole mikään edelleen sekoitettavaksi tarkoitettu tuote, mutta päätin raiskata lopun Fever-Treen Ginger Beerin kanssa. Viski katosi ärjyn inkiväärin alle, mutta lopputuloksena jälleen hyvän makuinen, jopa mausteinen juoma.
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [ ] Ilman oireita kyllä [X]
Tähdet:***½

torstai 18. joulukuuta 2014

T17 - Velkopopovický Kozel Dark




Tilavuus: 0,5 l
Alkoholi: 3,8 %
Maa: Tšekki
Taustat / historia: Kozel Černý eli vuohi musta. Vai musta vuohi? Ensimmäiset maininnat panimosta jostain keskiajalta. It's ancient! 
Vapaa kuvaus: Tumma olut, hyvä. Näyttää väljähtäneeltä kolajuomalta, jossa on kuitenkin vielä tumma vaahto päällä. Maistuu kuitenkin makealta ja paahdetulta. Mämmi? Hyvä perusmaku, joka on pidemmän päälle ehkä liiankin makea. Jälkimaku on jopa jokseenkin vetinen. Maussa ei ole rittävästi haastetta, liian helppo. Kaipaan maistuvia haasteita, tämä ei niitä tarjonnut.
Ostaisin itse: KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet: **½

T16 - Old Hooky



Tilavuus: 0,5 l
Alkoholi: 4,6 %
Maa: Iso-Britannia
Taustat / historia: Hook Norton Brewery is a regional brewery in Hook Norton, Oxfordshire, England, several miles outside of the Cotswold Hills. Founded in 1849, the brewing plant is a traditional Victorian 'tower' brewery in which all the stages of the brewing process flow logically from floor to floor; mashing at the top, boiling in the middle, fermentation and racking at the bottom. Until 2006, the brewing process was powered by steam. Beer is still delivered in the village by horse-drawn drey.

Vapaa kuvaus: Tämä on kuulemma jonkinlainen ale, ehkä bitter? Minä en tiedä niistä mitään. Odotukset olivat siis aika matalalla. Etiketin väri jotenkin sointuu hyvin itse tuotteen väriin, vähän sellaista punertavaa. Snadi vaalea vaahto päällä. Nättiä. Haisee vähän sellaisilta kuin hedelmiltä. Maku on ensin paahteisen maltainen, mutta jälkimaku liian kitkerä. Muuten olisin tykännyt, mutta jälkimaku tuhosi kaiken.
Ostaisin itse: KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet: **

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

J15 - Prykmestar Wehnäbock

Tilavuus50 cl
Alkoholi6,2%
MaaSuomi
Taustat / historiaSivuilta:
Vuonna 2008 toimintansa aloittanut Vakka-Suomen Panimo Osakeyhtiö on Uudessakaupungissa sijaitseva, laadukkaita erikoisoluita tuottava pienpanimo.

Panimon ominta alaa on tehdä pieniä eriä laadukkaita erikoisoluita, myös asiakkaan omalla etiketillä tai jopa oman maun mukaan räätälöidyllä reseptillä valmistettuna.

Oluet valmistetaan aidoista raaka-aineista, ilman säilöntä- ja lisäaineita.

Suodattamaton Prykmestar Wehnäbock on valmistettu keittomäskäyksellä, jolla vehnämaltaan halutut ominaisuudet  täyteläisyys ja raikkaus  saadaan parhaiten esiin.
Vapaa kuvausAvasin luukun ja meinasin laittaa juoman heti takaisin sisään. Pelottaa. Onneksi tämä mörssäri ei tullut saunajuomakseni.

Etikettiä silmäillessäni heti plussaa tulee tavasta, jolla "parasta ennen" on merkitty. Ja eihän tuota "Suomen Paras Olut 2012"-logoa voi olla huomaamatta. 50 cl pullo ja voltteja 6,2%. Ei kun kimppuun.



Imelä hunajainen tuoksu on ensimmäinen asia joka pomppaa esille. Kulaus. Todella raikas maku. Ennakkoluuloni on taas pistetty murskaksi. Hyvää. Ei tämän tyylilajin juomia kyllä montaa voi juoda, mutta silloin tällöin imailisin tätä oikein mielelläni.

Myös tässä tuotteessa tulee esiin “sitruksen” maku. Kauniilla tavalla tosin eli toisin kuin edellisessä. Tässä tapauksessa maku tulee sitrusaromisen Cascade-humalan käytöstä.
Ostaisin itse:KYLLÄ [x] EI []
Tähdet:****

tiistai 16. joulukuuta 2014

H14 - Savanna Dry


Tilavuus330 ml
Alkoholi5,0% vol.
AlkuperämaaEtelä-afrikka
ValmistusmaaBelgia
Taustat / historiaKovasti mainostavat, että olivat etelä-afrikan ensimmäinen lasipullossa myyty siideri (est 1996) ja että omput tulee suoraan Elginin pelloilta. Wiki vaikuttaa samaan tapaan heidän omin likaisin (ei todellakaan rehellisessä peltotyössä likaantuneet) pikkukätösin tehtailemalta kuin Happy Joe siiderin kanssa saatiin todeta.

Kun visitoin valmistajan sivuilla purskahdin nauruun keksitystä sloganista joka löi silmille jo googlessa: "it´s dry, but you can drink it" :D

Ja mikä parasta, siideri ei sisällä: gluteenia, äyriäisiä, pähkinöitä, selleriä, sinappia, seesaminsiemeniä, lesitiiniä, munaa, kalaa tai kaseiinia. Minulla onkin aina ollut suuria vaikeuksia löytää siideriä missä ei ole jotain näistä tyypillisistä siiderin valmistusaineista.

Alkon sivuilta ei usein mitään merkittävää tai mielenkiintoista selviä, mutta raaka-ainelista on hyvin paljastava: Omenasiideri, glukoosisiirappi, omenamehutiiviste, luontainen omena-aromi, hiilihappo, sitruunahappo, vesi. Ensimmäinen ainesosa lienee pohjois-amerikassa käytetty termi "apple cider", jolla viitataan enemmänkin jonkin sortin tuorepuristettuun omenamehuun kuin siideriin.
Vapaa kuvausAuksi silmäilin pulloa optimistisena. Etelä-afrikkalainen siideri olikin jo tuttu asia ja siitä oli varsin hyviä, mutta samaan aikaan hataria muistikuvia. Vuosituhannen alussa ainakin ruotsinlaivoilla myytiin Hardy´s nimistä tuotetta.

Tutustumista etelä-afrikkalalaiseen siiderikulttuuriin vuonna 2004


Täältäkö löytyy se viidakon tuoksu, mietin ennen korkkaamista. Kun Savannan vääntää auki ja nuuhkaisee, selviää hyvin selvästi valmistusaineissa mainittu omenamehutiiviste. Tuoksu on pahaenteisen golden capmäinen eikä makukaan ole mitenkään ihmeellinen. Omenainen kyllä, mutta konsentraatin tuoma pahuus puskee esiin. Vahvat viitteet itäblokin saastaisesta tehtaan piipusta. Hiilihapot ovat varsin hillityt ja niiden puute tukee mehukattimaista olemusta. Pullon loppupuolella maussa oli havaittavissa yllättäen jopa tiettyä vetisyyttä. Jos jotain hyvää pitää keksiä niin tämän makuinen mehusiideri voisi helposti olla paljon makeampikin, mutta silloin juominen olisi mahdotonta. Nytkin ollaan rajoilla.

Omenamehun tekeminen tiivisteeksi tai omenaviiniksi (sekin varmaan tiivisteestä) täytyy olla huomattavan kustannustehokas tapa tehdä siiderijuomia koska kaikki halvimmat ja huonoimmat tehdään juurikin niin. Savannaankaan ei ole käsittääkseni käytetty muuta kuin oikeita omenoita, mutta tuotantoinsinöörien juonet, monimutkaiset tehdasprosessit ja pääomasijoittajat onnistuvat pilaamaan tämänkin tuotteen.
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet:**


Toisaalla Savannan pr-jengi mainostaa rinta rottingilla, että he olivat ensimmäinen firma, joka myi tuotteitaan pulloissa niin kuin pitääkin. Mutta ainahan oikea käsi ei tiedä missä vasen huitelee:

maanantai 15. joulukuuta 2014

H13 - Mongozo Premium Pilsner


Tilavuus0,33 l
Alkoholi5%
MaaBelgia
Taustat / historiaAh, mikä harvinainen tilaisuus päästä lainaamaan asijantuintijan lausuntoa vuodelta 2007: "Menee Mongozo banaanioluen (so fair, so good) kanssa aikalailla samaan hämy-oluiden kategoriaan, joita tehdään pääasiassa niiden hämyisyyden vuoksi."

Panimo on siis tullut aiemmin paremmin tunnetuksi tässä blogissa mm. banaanioluesta kuin ns. normaalista panoksesta.

Alkokin sen tietää: "Mongozo on afrikkalaisen chokwe-heimon kieltä ja tarkoittaa "kippis". Mongozo on olutmerkki, johon kuuluu monia eksoottisillä hedelmillä maustettuja oluita."
Vapaa kuvausKuten jo aiemmista luukuista onkin käynyt ilmi, suoritettiin Jampan tiluksilla "yhteislaukaus" varsin lihallisissa ja aistikkaissa tunnelmissa. Itselläni kapaloista paljastui Mongozo, jonka etiketin vehreys herätti kysymyksiä. Heti rupesin silmä kovana tihrustamaan, että millä hämyaineksella tämä on maustettu, ehkä kurkulla, ruoholla tai "ruoholla"... Mutta yllätys oli suuri kun kävi ilmi, että kyseessä on aivan normaali pilsner. Vaikka olin juoman puhtauden etiketistä jo todennut oli ensipuraisussa silti pientä jännitystä siitä hyökkääkö jokin hämymaku esiin. Mutta ei, Mongozo on ihan vain normaalia ööliä.

Pilsnerille ominaiseen tapaa on humalaa hulautettu käymissammioon vähän reilummalla kädellä, mutta ei niin rajusti kuin esim. lajityypin kantaisässä Urquelissa. Mongozo on mukava, saunomiseen hyvin sopiva, tasapainoinen pilsner. Ei sinänsä mitenkään erityisen luonteikas yksilö, mutta sitä ei aina niin kaipaakkaan. Sanoisin jopa, että ainesta "keskikastin voittajaksi".

Juoma ei maulla niin paljon erotu massasta, mutta gluteenittomuus, luomuus ja fairtrade nostaa juoman kiinnostavuutta tietyissä tiedostavissa piireissä. Loppuun voidaan todeta: "so fair, so good".
Ostaisin itse:KYLLÄ [X] EI [ ]
Tähdet:***½

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

J12 - Amigos beer with citrus flavours

Tilavuus330 ml
Alkoholi4,6%
MaaBrewed in the UK for Global Brands. Tällä juomalla ei taida Amigos-nimestään huolimatta olla mitään siteitä espanjankielisiin maihin..?
Taustat / historiaEi ole eikä tule. Maustettu olut. Ainesosat: vesi, mallastettu ohra, sokeri, humala, mausteet, sitruunahappo. Parasta ennen: katso pullon kaulaa.
Vapaa kuvausTulikohan tehtyä vaarantava virhe oli ensimmäinen ajatukseni, kun availin luukkua. Tämäkin juoma avattiin joulukalenterin saunaillassa ja mietin tuleekohan kahden juoman arvostelusta yhtään mitään.

Ei hätää. Juomana on tutun näköinen meksikolaistyylinen juoma. Tuoksu tuo mieleen tutut cervezat eli Solit, Coronat ja kumppanit. Ei muutakun juoma huulille. Hetken ajattelen juovani jumalten juomaa, mutta jälkimaku on jotain aivan kamalaa. Juomaan lisätty sitruunahappo potkii takaisin. Yök. Puhdata teollista sitruunaa.

Loppujen lopuksi juoma on vain yksinkertaisesti pahaa. Tosin ei niin pahaa, ettenkö saisi tätä juotua. Siitä tuloksena puoli tähteä. Ehkä tämä juoma on vain halpa yritys iskeä Solin ja kummpaneiden markkinoille. En kyllä ymmärrä miten se voi tällä juomalla toimia, sillä kukaan ei osta tätä enää toista kertaa.
Ostaisin itse:KYLLÄ [] EI [x]
Tähdet:½

J11 - Asahi Black

Fokus saatiin myös tässä kalenterissa kohdilleen :-)
Tilavuus334 ml
Alkoholi5%
MaaJapani (tämä yksilö on suunnattu Yhdistyneiden kuningaskuntien markkinoille, missä lie valmistettu)
Taustat / historiaAsahi perustetteen Osakassa vuonna 1981 nimellä Osakan Olut Yhtiö (大阪麦酒会社 Ōsaka Bakushu Kaisha). Vuonna 2014 Asahi on Japanin suurin oluen valmistaja 38% markkinaosuudellaan. Perinteitä ja historiaa siis löytyy. Kuriositeettina mainittakoon, että ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset vangit työskentelivät Asahin panimossa. Tarina ei kerro pääsivätkö vangit varsinaisiin panohommiin.
Vapaa kuvausTämä kyseinen yksilö avattiin joulukalenterin saunaillassa. Koska luukut ovat sanomalehtien peitossa ei saunajuomaansa voinut tietenkään etuketeen tietää joten ensimmäiseksi juomaksi osui japanilainen mustaolut Asahi Black. Olin hiukan kauhuissani, sillä saunajuomaksi sopii yleensä joku keskikastinvoittaja.

Kauhu vaihtui nopeasti hymyyn sillä tajusin juovani mustaa laageria eli mustaolutta. Se sopi saunaolueksi oikein hyvin. Siis tosi hyvin.

Pienenä virheenä mainittakoon, että juoma oli ehkä vähän liian kylmää. Se ei saunajuomana haitannut, vaan juoma soljui mukavasti suuhun, mutta kuitenkin arvostellakseni paremmin juoman aromeita sen pitäisi olla vähän lämpimämpää. Viimeinen kulaus saunan jälkeen, juoman ehdittyä vähän lämmetä, antoi myös viitteitä tästä.

Uusinta yritys on siis ehkä paikallaan. Kuitenkin 4 tähteä.
Ostaisin itse:KYLLÄ [x] EI []
Tähdet:****

perjantai 12. joulukuuta 2014

T10 - Kossukola (by Koskenkorva)



Tilavuus: 0,33 l
Alkoholi: 4,0 %
Maa: Suomi
Taustat / historia: Löytyy Alkosta perusvalikoimasta. HUOM! Koska tämä tuote on poistumassa, tuotetta voi saada vielä joistakin Alkoista jonkin aikaa.
Vapaa kuvaus: Parasta ennen -päiväys on vähän yli kuukauden päästä, joten siitä olisi pitänyt viimeistään päätellä, että kyseessä on poistuva sekä ennen kaikkea ja aivan varmasti erittäin huonosti myynyt tuote. Altia Oyj ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ovat ilmeisesti aikanaan päättäneet luoda yhdessä uuden tuotteen (kohderyhmänä äärimmäisen laiskat kuluttajat?) tunkemalla tölkkiin sekaisin Kossua sekä ilmeisesti Laitilan Rio Colaa. Luokiteltu long drinkiksi, koska "lonkerot tehdään kuten virvoitusjuomat, mutta niihin lisätään lopussa alkoholia". Epäpyhän innovaation lopputulos on hajultaan (etenkin heti tölkin avaamisen jälkeen) erittäin kossumainen. Väri on tietty tumman "kolalimonaadimainen". Maku on myös hyvin "kolalimonaadimainen". Oudointa tässä on oikeastaan se, että jos en tietäisi juovani kossukolaa, niin voisin väittää juovani pelkkää Rio Colaa. Turha tuote, jota ei siis (onneksi) enää valmisteta. En pysty arvostelemaan tätä, koska mielestäni kyseessä on ainoastaan pahanhajuinen virvoitusjuoma. "Lonkero nautitaan yleensä sellaisenaan, mutta sitä voi kokeilla pizzan tai pastan kanssa".
Ostaisin itse: KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet: -

torstai 11. joulukuuta 2014

H9 - Stadin Panimo American Barley Wine


Tilavuus0,33 l
AlkoholiALK 8,0 TIL.-%
IBU60
MaaHesa
Taustat / historia"Stadin Panimon pitkään kypsytetyssä, täyteläisen maltaisessa vaaleassa ohraviinioluessa on amerikkalaisten käpyhumalten runsas aromi sekä katkera maku. Käsintehty, hopback-aromihumaloitu ja pullokäyvä täysmallaspintahiivaolut."

Etiketissä "Barely Wine" herättää varmasti suuressa yleisössä mielenkiintoa, mutta valitettavasti se ei liity oikeastaan mitenkään muuten viiniin kuin, että voltteja on saman suuntaisesti. Selkokielisesti ilmaistuna kyseessä on vahva ale ja "american" viittaa roimaan jenkkityyliseen humalointiin. No tietysti pulossa parantuminen on joillekin viineille tyypillinen ominaisuus.
Vapaa kuvausOlin täysin ekstaasin vallassa (en kirjaimellisesti) saadessani feissin eteen Stadin Panimon tuotteen. Kalenteri oli omalta osaltani alkanut saman panimon erinomaisissa viiden tähden tunnelmissa, joten oli syytä olettaa linjan jatkuvan yhtä kunniakkaissa merkeissä.

Vaan eipä ole luulo tiedon väärti. Ensisiemauksella mielen valtaa kauhistuminen mielettömästä karvaudesta ja happamuudesta, joka on etiketissä mainittujen  käpyhumalten syytä. Periaatteessa tässä olisi vaikka mitä hienoja hedelmäisiä ja meripihkaisia aromeja, mutta kaiken pilaa täysin käsistä lähtenyt humalointi. Kyseessä on periaatteessa sama tilanne kuin yrittäisi nautiskella kivisuunissa huolella tehtyä ja buffalomozzarellalla aateloitua margherita pizzaa, mutta samaan aikaan ravitsemusliikkeen FSB-henkinen järjestyksenvalvoja suihkuttaa OC:ta suoraan feissiin. Eihän niin voi mitään nauttia!
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet:

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

J8 - John Kepplers Irish cider

Tilavuus330 ml
Alkoholi4,5%
MaaIrlanti
Taustat / historia Ilmeisen uusi tulokas. Ei hienoja vuosilukuja. Ei varsinaista historiaa. Nettisivuiltakaan ei löydy juuri mitään paitsi premium/irish-jutustelua. Katsokaa vaikka itse. Tunnus on pure you eli pure suo.
Vapaa kuvaus Ah, avattuani kääreen havaitsin jälleen ihanan siideripullon.

Nuuhkittuani pullonsuuta pullon sisältä nousi varsin voimakas tuoksu. Eikä niinkään hyvällä tavalla. Onneksi maku oli selvästi parempi.

Niin, ihana maku. Hyvin happoa, mutta ei liikaa. Valio kamaa kerrassaan. Pullonsuusta juotuna vieläkin parempaa.

Ainoastaan wau-efektin puuttuminen estää viiden tähden antamisen, mutta tuloksena silti vahvat neljä ja puoli. Kysyin myös JLO:n mielipidettä. Myös hän valitti pullonsuun hajusta ja antoi arvosanaksi 4 tähteä lasista ja kolme ja puoli pullonsusta juotuna.

Todettakoon vielä, että pullon sisältä hupeni kuiville kiduksilleni varsin nopeaan tahtiin.
Ostaisin itse:KYLLÄ [x] EI []
Tähdet:****½

tiistai 9. joulukuuta 2014

T7 - Happy Joe Cloudy Apple




Tilavuus: 0,275 l
Alkoholi: 4,7 %
Maa: Suomi
Taustat / historia: Happy Joe on Hartwallin kehittämä siiderijuoma, jonka valmistus aloitettiin syyskuussa 2012. Happy Joen siiderit luokitellaan premium-siidereiksi ja ne ovat 4,7 prosenttisia. Happy Joen tuoteperheeseen kuuluu neljä herkullista jäsentä: Organic, Dry Apple, Cloudy Apple ja Oakwood. Happy Joe siidereiden makumaailmat on rakennettu erityisesti ruokaa silmällä pitäen.
Vapaa kuvaus: "Maustettu siideri" ei oikein lupaa hyvää. Aineksina esim. omenaviini, joka on tehty mm. omenatiivisteestä sekä pahamaineisesta glukoosisiirapista. Muutenkin lista on epäilyttävän pitkä. Tuoksahtaa vähän omenalle. Niin matalahiilihappoinen, että sokkona voisin epäillä sen olevan väljähtänyttä. Maku on kauttaaltaan tylsän omenamehumainen, muttei se ole välttämättä mitenkään huono asia, jos haluaa juoda omenamehua sekä päihtyä. Toimii varmasti ruoanlaitossa, koska virallisella sivustolla on aika tolkuton määrä mitä erilaisimpia reseptejä, joissa kaikissa on ilmeisesti käytetty jotakin tuoteperheen jäsentä. Plussaa jännästä pullosta sekä korkin alta löytyneestä elämänviisaudesta.
Ostaisin itse: KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet: **

maanantai 8. joulukuuta 2014

H6 - Puls Tume Lager

Tilavuus0,5 l
Alkoholi5,0% vol.
MaaEesti
Taustat / historiaTakaetiketti:
"Mahedamaitseline kerge tume õlu. Sellele õllele on iseloomulik tagasihoidlikult karamelline maitse, mis pehmendab õlle mõõdukat humalakibedust.
Sisaldab odralinnaseid."
Firman logo vaikutti jotenkin todella tutulta. Hetken juomaa nautiskeltuani tajusin yhtäläisyyden. Irlannin Bulmersia (älkää sekoittako suuren britannian Bulmeriin) tuottava firma on H.P. Bulmer ja Pulsia tuottava on H.F. Puls. Logot ovat todella saman tyylisiä kaunokirjoitustyyliltään. Yritin googlata onko molempien taustalla jonkin pirullinen holding yhtiö, mutta viitteitä tästä ei löytynyt.

Kovin paljon infoa firmasta ei löytynyt, mutta teoksesta, joka varmasti kaikilla tämän blogin kirjoittajilla on hyllyssä, "The Global Brewery Industry" löytyi muutama maininta luvusta "The Estonian beer market":

"In the 2000s key events related to the Viru brewery have concerned the introduction of large 1.5 litre PET (plastic) bottles to the Estonian market in 2003 and later acquisition of the HF Puls trademark and licence to produce gourmet for the parent company Harboes Bryggeri. The Pärnu brewery introduced a new beer brand, Puls, in 2005. Based on the succes of the beer brand, the name of the company was also changed to Puls brewery in 2006. Due to decreasing sales, Viru brewery acquired the HF Puls trademark in 2008 and the production of beers was transferred in the same year from Pärnu to the Viru brewery (HF Puls 2012)."
Vapaa kuvausEestiläisistä vientituotteista ensimmäisenä mieleeen tulee rakennustyömies, mutta näköjään sieltä on saatu uitettua muutakin lahden tälle puolelle. Huikkaa ottaessa ensimmäisenä suussa aktivoituvat makeutta aistivat reseptorit ja nousevat jopa hieman takajaloilleen koska Puls on todella selkeästi makea. Toisena huomattavaksi karaktääriksi ja tasoittavaksi tekijäksi nousee yllättävän voimakas hiilihappo, jonka sokerisuus kuitenkin taltuttaa pian. Muilta osin kokemus on hyvin tyyppillinen "dark lager" tyyppisille oluille; hieman paahteinen ja mukavan pehmoinen. Joka kerta lasin noustessa huulille makeus nousee pinnalle ja se häiritsee nautintoa loppuun saakka. Puls toimisi ehkä parhaiten jälkiruokajuomana jonkin jämäkästi maustetun, mutta ei yleettömän raskaan ruoan jälkeen.
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [X]
Tähdet:**

T5 - Peroni Nastro Azzurro

Tilavuus: 0,33 l
Alkoholi: 5,1 % 4,6 %
Maa: Italia
Taustat / historia: Fransesco Peroni perusti ensimmäisen panimonsa vuonna 1846 Vigevanoon ja toisen panimonsa vuonna 1864 Roomaan, jossa nykyinen panimo edelleen toimii perustajansa nimellä. 1950-luvulla Birra Peroni kasvoi Italian suurimmaksi panimoksi ja Peroni Nastro Azzurro lanseerattiin vuonna 1963. Vuonna 2003 Birra Peroni siirtyi SABMillerin omistukseen.

Nastro Azzurro eli ”Sininen nauha”, viittaa palkintoon, joka annetaan nopeimmin Atlantin ylittäneelle laivalle. Vuonna 1933 Italialainen SS Rex voitti kyseisen palkinnon ja sen kunniaksi olut sai nimen Nastro Azzurro.

Olut valmistetaan italialaisella luovuudella parhaasta ohramaltaasta ja hienoimmista humalista. Lisään sekoitetaan neljännes italialaista maissia, Nostrano dell’Isolaa, joka tuo Peroniin ainutlaatuisen virkistävän italialaisen maun. 

Kyseessä on vaalea lager. Kohtuullisen tuttu tuote, toimii kohtuullisen hyvin myös ruokailujuomana. Kaikkien tutkimieni lähteiden mukaan tässä pitäisi kuitenkin olla alkoholia 5,1 % eikä 4,6 %. Onko tämä jokin laimennettu market-versio? Petos!
Vapaa kuvaus: Tuoksu mukavan imelä, aika niukat vaahdot. Maku on ensin hieman makeahko (johtuneeko maissista?), muttei mitenkään häiritsevästi. Jälkimaku ei ole erityisen kitkerä. Sanoisin jopa, että aika jees humalointi. Maussa ei ole kuitenkaan mitään erikoista, joten Sininen Nauha ei oikeastaan erotu mitenkään vastaavista lagereista.



Ostaisin itse:
Neutraali ja helppo aloitus kalenterille. Odotan jatkolta enemmän haasteita ja etenkin maistuvia sellaisia. ;)

KYLLÄ [X] EI [ ]
Tähdet: ***

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

H4 - Budweiser

Tilavuus330 ml / 33 cl
Alkoholi5.0% Vol.
AlkuperämaaAmerikan yhdysvallat - "land of the free and the home of the brave"
ValmistusmaaIso-Britannia
Taustat / historiaKing of Beers®
"
This is the famous Budweiser beer. We know of no brand produced by any other brewer which costs so much to brew and age. Our exclusive Beechwood Aging produces a taste, a smoothness, and a drinkability you will find in no other beer at any price."
Vapaa kuvausLuukku numero kahdesta ilmestyi eteeni Budweiser ja heti feissi kirkastui; tämäkö on sitä tarunhohtoista "budia", jota punavihreässä kuplassa jengi vetää hulluna. Sinänsä outoa koska niillä kulmilla amerikan ihannointi on minimitasoilla. Korkkasin pullon oitis ja rupesin nauttimaan sitä innolla, olihan vielä viikonloppu eli juuri budin kulta-aikaa.
 
Ensipuraisu on yllättävän vetinen, joka pistää ihmettelemään koska tottumattomilla käyttäjillä voi kuulemma olla aluksi ongelmia pitää juomaa sisällä niin kauan että se ehtii vaikuttaa. Itsellä hissipoika pysyi tiukasti aloillaan. Pidemmälle viety imailu tasoitti vetisyyttä jonkin verran. Suutuntuma on jollain tapaa erityisen kuohkea olematta kuitenkaan kuohuva. Yleisesti ottaen maku on, ehkä kiitos riisin, pehmeä, leveä ja tasapainoinen. Humala ei pääse pääliköimään eikä oikein mikään muukaan erityispiirre nouse esiin. Etiketissä mainittu hyvä juotavuus on totta, mutta kääntöpuolena Budia vaivaa tietty persoonattomuus. Menee samaan sarjaan muiden "helleoluiden" kanssa: "ihan jees". Mitään budille tyypillisiä erikoisvaikutuksia en ainakaan yhden pullon voimalla saanut esiin...
Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [ ] KUUMANA KESÄPÄIVÄNÄ [X]
Tähdet:**½

J3 - Malmgård Dinkel

Tilavuus50 cl
Alkoholi4,5%
MaaSuomi
Taustat / historiaKullankeltainen suodattamaton olut. Tuoksu raikkaan hedelmäinen. Maku lempeän maltainen. Jälkimaussa speltin tuomaa pähkinäisyyttä.

Malmgårdin panimo toimii Itä-Uudellamaalla entisessä Pernajan kunnassa. Panimon tuotannossa käytetään oman pellon viljaa ja oman lähteen raikasta vettä. Muutenkin luomua, perinteitä ja hyvä hyvää.

Vapaa kuvausKoska itsenäisyyspäivänä on hyvä päästä hiukan hutikkaan, niin rohkaistuin avaamaan myös seuraavan luukun. Aluksi luulin saavani itsenäisyyspäivän kunniaksi ruotsalaista olutta, mutta lähempi tarkastelu osoitti ennakkokäsitykseni vääräksi. Malmgård Dinkel on suomalainen olut. Tarkemmin sanottuna täältä.

Kyseessä on siis spelttiolut. Ja jos olette ignorantteja, kuten minä, niin tiedoksenne, että speltti on alkuvehnä – heksaploidinen vehnälaji, josta nykyinen vehnä polveutuu.

Alkuhaju ei ole erityisen hyvä, mutta silti se on hieman viettelevä. Ensi puraisu antoi ymmärtää, että tästä tulisi vielä pitkä yhteinen hetki. En tosin tiedä miltä spelttioluen tulisi maistua. Parin kulauksen jälkeen makuun alkoi jo tottua ja lopuksi jopa kaivata! Hyvää.

Tarkkailin etiketin mainostamaa pähkinäisyyttä ja olin havaitsevinani sen. En olisi tosin löytänyt, jos en olisi tiennyt mitä etsiä. Myös hedelmäisyyttä löytyi.

Ei minusta tämän kokemuksen myötä mitään spelltioluidenimailijaa tule, mutta siitä huolimatta vahvat kolme ja puoli tähteä. Huomauttaisin vielä, että arvostelu on edelleen täysin subjektiivinen, sillä uskoisin, että tämä tuote on omassa sarjassaan parempi kuin edellinen. Silti edellinen tuote sopii omaan makumaailmaani hiukan paremmin.

Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [x]
Tähdet:***½

lauantai 6. joulukuuta 2014

J2 - Sör omenasiideri



Tilavuus

0,33 L
Alkoholi5,5%
MaaSuomi
Taustat / historiaKaskein marjan sivuilta: Tuotevalikoimastamme löytyy mehuja, hilloja ja hyytelöitä, joissa marjapitoisuudet ovat korkeita ja lisätyn sokerin määrä mahdollisimman alhainen, 20-30%. Valmistamme tuotteemme ilman keinotekoisia väri- ja makeutusaineita. Valikoimaamme kuuluvat myös luonnonsienet, kuten haapasieni, herkkutatti, kantarelli, korvasieni, mustatorvisieni ja suppilovahvero. Tuotteet valmistamme tilausten mukaan, joka mahdollistaa mahdollisimman pitkän käyttöajan.

Jaaha. Laadukkaita marja-, hedelmä-, ja sieniherkkuja jo vuodesta 1981. Ainoana alkoholijuomana uutuutena kesällä 2013 myyntiin tullut SÖR-omenasiideri, joka on valmistettu suomalaisista omenoista mäskikäyttämällä ja tammikypsyttämällä. Siiderissä ei ole keinotekoisia aromeja, vaan tuotteen maku tulee tuotteen valmistukseen käytetyistä suomalaisista omenoista. Cool.

Vapaa kuvausAh, mikä ihanuus. Ensimmäisenä numeroimattomista luukuista pomppaa itsenäisyyspäivän kunniaksi suomalainen omenasiideri. Eikä mikään pissis-mehu vaan suomalaisista omenoista tammikypsytetty siideri. Jo itse pullo vaikutta juhlavalta.

Avattuani pullon esiin pomppaa ihana omenainen tuoksu. Ja siis nimenomaan suomalaisen omenan - ei viidakon - tuoksu. Miksiköhän suomalaiset omenat ovat niin erilaisia kuin kaupoissa myytävät ulkomaiset omenat? Myös maku on ihan hyvä ja siiderissä maistuu nimenomaan suomalainen omena, mutta ehkä silti jää jotain puuttumaan. Varsinkin, jos vertaa parhaimpiin ulkomaisiin vastineisiinsa. Ehkä tässä on haistettu markkinarako vähän paremmalle suomalaiselle siiderille, koska yleensä suomalaiset siiderit ovat aikamoista kuraa.

Aluksi ajattelin, että kolme ja puoli tähteä on ihan oikea arvio, vaikka se vähän sinivalkoisten taikalasien läpi tuleekin. Lopuksi päätin kuitenkin tyytyä kolmeen. Suosittelen silti kanssa arvioitsijoita kokeilemaan. Suomalainen omena siiderissä on ihan hauska kokemus.

Ostaisin itse:KYLLÄ [ ] EI [x]
Tähdet:***

H1 - Stadin Panimo Ultimator


Turha mennä merta edemmäksi...



Tilavuus 330 ml
Alkoholi 8,0%
Maa Stadi
Vapaa kuvaus Mahtava sattuma, että päivänä, jona juhlistamme kukin tahollamme suomen itsepäisyyttä, luukusta ilmaantuu kotimainen olut. Tuotantomaan ohella nimi herättää kunnioitusta. Ultimator on lienee paras nimi oluelle samaan tapaan kuin Nuclear Führer on bändille! Tyyppinä tuplapukki herätti heti kättelyssä pelonsekaista kunnioitusta koska jo prosentteja tiiraamatta tiesin, että tämä tulee vaikuttamaan tajuntaan vakavalla tavalla. En oikeastaan edes muistanut mitä tuplapukin tulisi olla, mutta nolaan tässä julkisesti itseni koska sokkotestissä olisin voinut vaikka vannoa, että kyseessä on jonkin tyyppinen ale. Maku on samettisen pehmeä ja makeahko, sopivan hapan ja katkera eli juuri sopivaa tavaraa stadilaiselle tuffikselle! Koska pidän suuresti aleista, ja näköjään myös tuplapukeista, on ilo rikkoa viiden vuoden yksinäisyys viidellä tähdellä.

Taustat / historia Stadin panimo toimii Suvilahdessa eli kyseessä on mitä väkevimmällä tavalla lähiolut. Toivoa saattaa, että se ei ole kiertänyt jossain kaukana inexin logistiikan kautta. Panimo kerskailee etiketissä, samaan tapaa kuin karkeaääniset äijät Korson paikallisissa, panneensa olemassa olonsa aika jo yli 500 erilaista yksilöä. Bock on voimakas pohjahiivaolut ja peräisin Saksalaisesta Einbeckin kaupungista. Ja kun kyseessä on tuplapukki, viitataan tällä siihen, että alkuperäinen pukki on jäänyt toiseksi tämän uuden ja väkevämmän version taakse.

Ostaisinko KYLLÄ [X] EI [ ]

Tähdet *****

Viiden vuoden yksinäisyys

Rakkaat lukijat,

On kulunut viisi vuotta siitä, kun viimeksi järjestimme alkoholipainotteisen joulukalenterin. Vuonna 2009 järjestetty joulukalenteri päättyi katastrofiin — ainoastaan Hegen saadessa kaikki arvostelut kirjoitettua. Erityisesti Jampan suoritus jäi surkeaksi. Syyt olivat pieneltä osin tietoteknisiä ja isolta osin muita syitä.

Nyt viisi vuotta myöhemmin on aika unohtaa menneet ja palata rakkaan joulukalenterimme pariin. Tällä kertaa kalenteri järjestetään redusoituna versiona jokaisen ostaessa ja arvioidessa kahdeksan alkoholijuomaa. Näin luukkujen yhteismääräsi tulee juuri sopivasti 24.

Kuten viimeksi Hege osti juomat Jampalle, Jamppa Stindelle ja Stinde Hegelle. Ja kuten tavallista olemme jo alkajaisiksi vähän myöhässä.

Nauttikaa jos voitte,

Jamppa, Hege & Stinde


P.S.
Tänään on Suomen itsenäisyyspäivä ja Viiden vuoden yksinäisyys on tasavallan presidentti Sauli Niinistön julkaisema muistelmateos.

Tässä isojen poikien joulukalenterissa juomat ovat kääritty kauniiseen lahjapaperiin.