tiistai 18. joulukuuta 2007

H16 - Franziskaner Hefe-Weissbier


Tilavuus0,5L
Alkoholi5,0%
MaaSaksa
Taustat / historiaNiin kuin Jannekin tiesi kertoa on panimo perustettu 1363, joka on muuten Münichin vanhin yksityisomisteinen panimo. 153 vuotta myöhemmin eli vuonna 1516 tuli voimaan jo pari vuotta sitten kalenterissa mainittu ja ihmetystä herättänyt "The Bavarian Purity Law". Sen asetti Herttua Wilhelm IV Bavarian sukua ja sisältö oli kaikessa yksinkertaisuudessaan, että tästä lähtien olut tehdään maltaista, humalasta ja vedestä. Neljä vuotta myöhemmin vuonna 1520 vehnäolut saapuu Mücheniin, mutta rikkoo em. säädöstä koska sen tekemisessä käytetään myös hiivaa. Vuonna 1567 Herttua Albrecht IV kieltää moisen tuotteen valmistuksen epäterveellisenä. Seuraava Bavaria eli Maximilian I taas tajuaa vuonna 1602, että mikä virkistääkään maatöiden ryydyttämää kansaa paremmin kuin pintahiivalla käyetty vehnäolut ja siitä lähtien Münchenissä on kansa on juopunut vehnäoluesta katkotta.
Vapaa kuvausTotuuden nimissä täytyy tunnustaa, että tämän arvion pohjana ei ole kalenterista putkahtanut pullo koska join sen niin herpaantuneessa olotilassa, että mitään järkevää ei voisi sanoa. Joten menin tänään alkoon ja ostin uuden yksilön. Tiesin siis jo hyvin pitkälle mitä olisi tulossa. Kyseessähän on vehnäolut, joka käsittääkseni takaa keskimäärin hyvin pehmeän aromin ja tuntuman. Niin myös nyt. Franziskanerissa on hyvin leveä, pehmeä ja samettinen maku, joka on tosin suhteellisen mieto, mutta ei kuitenkaan vetinen. Hillitty hapokkuus sopii tähän paremmin kuin hyvin. Ei muuten mainittavammin kärsi pienestä seisotuksesta. Kerrassaan upea kokonaisuus. Suosittelen varsinkin kaikille, jotka eivät ole perinteisesti keskikuran tai yleensäkään oluen ystäviä. Tästä on helppo pitää.

Ai niin. Lisäbonussuperpisteet tulee hienosta pullosta sekä etiketeistä missä poseeraa äärimmäisen guruttava munkki! Sehr gut!
Ostaisin itse:KYLLÄ [X] EI []
Tähdet:****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti